De kwestie Vrederust

De huisuitzetting van de familie Kroes op 3 februari 1955 in Amsterdam-Sloten

Paul Kroes

Op 3 februari 1955 worden Gerard en Cornelia Kroes met hun zes kinderen uit boerderij Vrederust in Sloten gezet. Ze staan tussen het huisraad, in de gure wind, Cornelia met haar dochtertje van drie weken op de arm. De deurwaarder en de politieman zijn zojuist vertrokken. Nieuwe sloten op de deur van de boerderij verhinderen de weg terug, naar binnen. Ze moeten weg, maar weten niet waarheen.

De gedwongen ontruiming end e daarop volgende tegenslagen slaan diepe wonden in de ziel van Cornelia en Gerard. Ook de bij de ontruiming betrokken kinderen en de later geboren kinderen ervaren nog altijd de nasleep.

Zoon Paul voert gesprekken met de inmiddels 95-jarige, en nog altijd heldere Cornelia. Hij onderzoekt wat er vroeger feitelijk gebeurd is, en plaatst de gebeurtenissen tegen de achtergrond van de stadsuitbreiding van Amsterdam. Dit aangrijpende verhaal over sociaal onrecht en gezagsverhoudingen in het naoorlogse Nederland is tegelijk een liefdevol eerbetoon aan zijn ouders.

Een tijdlang was dit boeiende boek door het wegvallen van de uitgever niet meer leverbaar. Op verzoek van de auteur heeft Stichting de Driehoek de uitgave overgenomen zodat zij nu weer via iedere boekhandel en via deze link als e-book verkrijgbaar is.

Bestel!

ISBN 978-94-92133-02-1
13,5 x 22 cm, 222 pagina's, € 19,50