Thom Roep

Van een piratenschip, Davy Crockett en een blote dame


Thom Roep (1952) was veertig jaar lang Burgemeester van Duckstad en maakte het vrolijke weekblad Donald Duck en alle Walt Disneystripalbums. Hij is tevens de auteur van de Douwe Dabbert albumreeks en van Van Nul tot Nu, de vaderlandse geschiedenis in stripvorm.

Ik liep langs de waterkant terug en opeens zag ik verderop iets in het water drijven. Een gele bal dacht ik, maar al gauw bleek, toen de ‘bal’ draaide, dat er een gezicht in zat! Het was een vroege zwemster met een gele badmuts. Geen idee meer waarom, maar ik dook een beetje weg achter het struikgewas tussen de bomen en was bijna in shock toen de de dame de wallekant op klom en totaal ongekleed bleek te zijn.

 

Toen ik een jaar of zes, zeven was, raakte ik helemaal in de ban van piraten. Ik tekende zeerovers en piratenschepen en mijn vader maakte me wijs dat er in de Sloterplas een kaperschip gemeerd lag. Dat zou de volgende ochtend weer wegvaren en wilde ik het zien dan moest ik er heel vroeg bij zijn.

Tot mijn ongelooflijke vreugde zat er aan het riemlusje van de broek een soort sleutelhanger met daarop een portret van mijn held Davy Crockett. Bronskleurig (het leek wel goud, vond ik) en met Crocketts naam in reliëfletters.